Komentáře

neděle 28. prosince 2008

Úvod do světa komodit

Vyplatí se investovat do komodit?

Zlato, platina, ropa a mnoho dalších, to jsou suroviny, které spotřebováváme v běžném životě a které nás obklopují. Jde o všeobecné, přemístitelné produkty, které se prodávají a nakupují pod přesnými pravidly, jejichž součástí jsou popisy, množství a časy dovozu. Jde např. o unce zlata a jiné drahé či průmyslové kovy, hektolitry pomerančové šťávy, tuny kávy, barely ropy, obiloviny, olejniny, energii a mnoho dalších.

Nejvýznamnější z nich se obchodují na komoditních burzách. Komodity lze obchodovat po celém světě. V Evropě, USA, Asii i Pacifiku.

Komoditní trhy patří k nejstarším trhům na světě. Jejich počátky sahají až do starověku. První komoditní trhy objevíme v zemích Západní Evropy již ve XII. století. Stěžejní místo na komoditních trzích zaujímají průmyslové komodity. Mezi ně patří energetické suroviny (ropa, zemní plyn a jejich deriváty), drahé kovy (zlato, stříbro, platina) a průmyslové kovy (olovo, měď, zinek, hliník, ...). Dalším segmentem komoditního trhu jsou zemědělské plodiny (kukuřice, sójové boby, pšenice, cukr, ...) a živý dobytek.

Investice na komoditních trzích se stále považuje za ne příliš obvyklou. Nicméně poslední dobou se o nich hovoří čím dál častěji. Jedná se jistě o velmi zajímavou oblast a nepochybně se zde nachází řada investičních příležitostí. Smysl dává také možnost rozložit svoje investice mezi akciové a komoditní trhy. Cena komodit se velmi často vyvíjí v souladu s inflací mimo jiné také proto, že ji sama vyvolává.

Díky tomuto faktu je pohyb cen na komoditních trzích do značné míry nezávislý na vývoji a náladě tradičních akciových nebo dluhopisových trhů. Z tohoto důvodu se komodity nabízejí jako doplněk při diverzifikaci a snížení rizika celého portfolia. Pokud bychom však měli zmínit pouze jediný a dlouhodobý důvod proč investovat do komodit, pak je to rychle rostoucí životní úroveň mnohem větší části světové populace než dosud. S rostoucí soukromou spotřebou Asie roste i spotřeba komodit a tento trend pravděpodobně nezvrátí ani případná ekonomická krize v tomto regionu.

Podílet se na celosvětovém růstu cen komodit lze například formou investic do akcií, jejichž kurzy korelují s vývojem cen dané komodity či komodit. Například investujeme do akcií těžařské firmy. Další možností jsou investice do investičních certifikátů nebo ETF fondů. Do komodit můžete investovat rovněž formou tzv. kontraktů. Jak to funguje? Jestliže očekáváte vzestup ceny v některé komoditě, můžete nakoupit například futures kontrakt. Jestliže správně odhadnete směr a načasování obchodu a pak za určitou dobu kontrakt prodáte za vyšší cenu, dosáhnete zisku.
Osobně investuji především do těžařských firem a ETF fondů.

Spekulovat lze nejen na vzestup ceny daného aktiva, ale i na jeho pokles. Představit si, jak funguje spekulace na vzestup, je snadné. Poněkud složitější je to u spekulace na pokles. Trvalo mi nějaký čas, než jsem pochopil princip. Jak můžu prodávat něco, co nevlastním, ani jsem ještě nekoupil?

V první fázi jednoduše například futures prodáte. Uvědomte si, že futures je závazek do budoucnosti a proto při prodeji nemusíte komoditu vlastnit. V druhé fázi se pozice uzavře nákupem. Pokud výše prodáte, než později nakoupíte, dosáhnete zisku – stejně jako při spekulaci na vzestup, pouze nákupu předchází prodej.

° Chci se poradit do čeho investovat.
° Chci se lépe zorientovat ve světě financí.

Přidat.eu záložku

Žádné komentáře:

Abeceda podnikání a investování Akcie Akcie CZ Akcie online! AKCIE KOMODITY FOREX * Dr.Jan Hýsek Aktuální seznam pojišťoven a seznam zdravotních pojišťoven najdete na seznamu www stránek Burza online! Byznys magazín tedy podnikání, investice, internet, osobní rozvoj a lidé Finance on-line! Finanční fórum Hedge fondy se snaží o absolutní výnos nezávislý na obecném ekonomickém vývoji a vývoji kapitálových trhů Hledáte investora či projekt k investování? Obojí najdete na Investoři.net How to invest in stocks for the beginner - http://www.stocks-commodities.eu/news/how-to-invest-peaks-and-valleys/ Chcete prodat či koupit firmu? Hledáte investora pro váš projekt? Vše najdete na Investoři.net iAkcie Investování pro začátečníky Jak vydělat peníze na burze Komodity pro začátečníky Magazín pro Muže Otázky a odpovědi v oblasti finance, investice, podnikání a internet Poradce Seznam www Volby WarrenBuffett.cz - aneb jak vydělat na burze miliony Zajímáte se o to, které jsou nejlepší firmy v ČR a EU? Sledujte Top Firmy! Zprávy online! Mini Oční lékař a jeho oční poradna